Pidempi on parempi – Valokeilassa Alastaron moottorirata

Alastaro on rata, joka ei esittelyitä kaipaa. Vuonna 1990 avattu moottorirata on toiminut näyttämönä niin Suomen, NEZ-alueen kuin Euroopan mestaruussarjojen kilpailuille. Suomalaisen rata-autoilun kulmakivenä pitkään toiminut moottorirata on saamassa pitkään suunnitellun laajennuksen kaudelle 2023, ja Finnish Racing Championship sekä TCR Finland ovat kutsuttuja uuden pitkän radan avajaiskilpailuihin syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

-Alastaron radan jatkamista on suunniteltu jo vuosia, ja se on ollut kova ponnistus kaikkine lupa-asioineen. Saimme viime syksynä pohjat tehtyä, ja seuraavana vuorossa on asvaltointi heti ensimmäisenä keväällä. Maisemointitöitä jatketaan koko kesän ajan, mutta ajokunnossa rata tulee olemaan viimeistään kesäkuun alussa. Radasta tulee todella makea, ja meille tuli nopeasti selväksi, että harrastajat odottavat innolla laajennusta. Kun varaustilannetta katsotaan, niin vaikka varattavissa ovat vanha rata, “lyhyt” rata sekä pitkä rata, niin ei kahta kysymystäkään, etteikö pitkä rata olisi varatuin. Varsinkin viikonloppuisin, kun harrastajat sekä kilpailijat ovat liikkeellä, on pitkä rata ollut varatuin, eli kiinnostusta selvästi on. Kaupallisesti lisälenkki avaa melle lisämahdollisuuksia, kun rata-aika potentiaalisesti kaksinkertaistetaan kahdella eri rataprofiililla samanaikaisesti, kertoo Alastaro Circuitilta Markku Tuomaala.

Alastarolla järjestetty Sampler Day 29.9.2022. Kuva: Petro Piilo / AKK.

Finnish Racing Championship vierailee Alastarolla kahdesti yhdessä ratamoottoripyörien Circuit Racing SM –sarjan kanssa, ja Rata SM:n kauden finaalikilpailu järjestetään niin ikään uudella pitkällä radalla syys-lokakuun vaihteessa. Yhteiset kilpailut ratamoottoripyörien sekä rata-autojen kanssa ovat myös kilpailun järjestäjien intresseissä. Tuomaala kiitteleekin MP 23 –messuilla lanseerattua yhteistyötä.

-Kahden sarjan yhteisosakilpailulla saamme tuotteesta kiinnostavamman suuren yleisön silmissä, ja se avaa ratayhtiöllekin mahdollisuuksia. Ratayhtiön tulee elää kaikesta muusta kuin kilpailutoiminnasta. Kuitenkin mitä paremmaksi saamme kilpailutoiminnan, se muodostaa yhtälön, joka on kaikille osapuolille kannattava. Kilpailutoiminnan ylläpitäminen ja kasvattaminen on myös luonnollisesti meidän intresseissämme. Mikäli lajeja yhdistämällä pystytään mahdollistamaan, että sama porukka on koulutettu tekemään monipuolisemmin eri lajeja, se voisi aktivoida myös enemmän tekijöitä tapahtumiin. Kilpailu- ja moottoriurheilun kohtalonkysymys on ihmisten saaminen mukaan toimintaan, Tuomaala valottaa.

Yhdessä uuden rataprofiilin julkistuksen kanssa Alastaro Circuit julkaisi myös Alastaro Racing Experience –konseptin, jolla pyritään tuomaan ajaminen lähemmäs ihmisiä entistä laajemmalla skaalalla. Modernit ratkaisut muun muassa käyttövoiman sekä monipuolisten ajoneuvojen saralla luovat uusia mahdollisuuksia niin vauhdin ystäville kuin koulutustarkoituksiin. Lisäksi e-urheiluun ollaan Alastarolla panostettu simulaattoreiden muodossa.

V8 Thunder -luokan lähtö Alastarolla 2022. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

-Ajatuksena meillä on rakentaa konsepti, jossa Alastarolla kaikki voivat ajaa, tapahtuipa ajaminen niin fyysisesti kuin sähköisesti. Saamme simulaattorit kesäksi, joilla voi tietysti ajaa myös talvella sekä käyttää promootiotarkoituksissa sekä yritystilaisuuksissa. Ajattelemme, että saamme kaikki kiinnostumaan ajamisesta, ja simulaattorit ovat yksi askel tähän. Sähköistä ajamista tulemme lisäämään paitsi ympäristö- ja mielikuvasyistä, niin myös pysyäksemme autoteollisuuden kehityksen mukana. Tulemme hankkimaan paljon sähköisiä ajoneuvoja, autoista ja MP-messuillakin nähdystä Verge-sähkömoottoripyörästä alkaen sähkömönkijöihin asti. Avaamme jo ensi kesänä motocross-radan sähköisille ajoneuvoille. Pyrimme saamaan toiminnan myös sähköajoneuvoilla ympärivuotiseksi.

Alastaro Circuit toimii myös rataleiman ajo-osuuden sekä kautta edeltävien testien areenana huhtikuun lopulla. Lauantaina ajettava TCR-testipäivä kerää sarjaan ilmoittautuneita TCR-kuljettajia. Mitä Alastaro Circuit odottaa TCR-autojen kilpailudebyytiltä kauden avausosakilpailussa 19.-21.5.?

Odotamme ensimmäisestä kilpailusta hienoa tapahtumaa, jossa eri auto- ja moottoripyöräluokat pääsevät edustavasti. Toivomme, että konsepti tuo paikalle myös runsain määrin yleisöä seuraamaan hienoa tapahtumaa.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close