Legends-mestaruus ratkaistaan sunnuntaiaamuna Tuomaalan, Kilpiän ja Plosilan välillä

Finnish Racing Championshipin kauden päättävän osakilpailun sekä Rata SM -luokkien viimeistä edeltävän osakilpailun, Copart FRC Ahveniston avauspäivä ajettiin runsaslukuisen yleisön edessä. Avauspäivä tarjosi dramatiikkaa ja tiukkaa kilvanajoa kaikissa luokissa. Suomen mestaruuksia ei lauantaina vielä ratkottu, vaan ratkaisut siirtyvät aikaisintaan huomiseen sunnuntaihin, jolloin luokat ajavat vielä yhden kilpailulähdön sekä BMW Xtreme pitkän endurance-lähtönsä.

Copart FRC Ahveniston avauspäivä ajettiin runsaslukuisen yleisön edessä. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

Legendsien mestaruudessa kiinni kolme kuljettajaa

Legendseissä ajettiin lauantaina kaksi lähtöä. Avauslähdön paalupaikalta lähti Jesse Vartiainen, joka kuitenkin jäi lähdössä radan ulkoreunaan ja putosi voittotaistelusta. Eturivistä kärkeen nousi Onni Peltonen ennen Leevi Lintukantoa sekä Kurikan Tuomas Plosilaa. Lintukanto nousi kilpailun kolmannella kierroksella Peltosen ohi kärkeen Plosilan pitäessä kolmospaikkaa. Kilpailu keskeytettiin punaisella lipulla kolmannella kierroksella, ja uusintalähtöön lähdettiin Peltonen paalulla ennen Lintukantoa, Plosilaa sekä Akaan Toni Lähteenmäkeä. Valojen sammuessa toistamiseen Lintukanto oli hereillä napaten johtopaikan käsiinsä. Peltonen jäi toiseksi, mutta tippui lähdön edetessä luovuttaen toisen sijan Plosilalle Lähteenmäen täydentäessä kolmen kärjen. SM-pistejohtaja, Hyvinkään Henri Tuomaala sijoittui lähdön kuudenneksi pitäen SM-johtonsa.

Leevi Lintukanto otti kauden neljännen voittonsa. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

Toisen lähdön paalulta lähti ensimmäisen lähdön nopeimman kierroksen ajanut Sami Talvitie Tuomaala rinnallaan. Viidennestä ruudusta lähtenyt Tuomas Plosila nousi avausmutkassa kolmanneksi ennen Marko Kilpiää. Talvitie joutui kuitenkin taipumaan SM-pistekolmikon noustessa turkulaisen Talvitien ohitse. Tuomaala ei antanut muille mahdollisuuksia, ja vankisti SM-pistejohtoaan nappaamalla lähdön voiton ennen lähintä uhkaajaansa Plosilaa. SM-kolmonen Kilpiä oli kolmas ennen kauden parasta tulostaan ajanutta Jani Vileniä, Pälkäneen Leevi Lintukantoa sekä maalissa kuudenneksi ehtinyttä Talvitietä.

Marko Kilpiä (oik) on SM-pistetilanteessa ennen sunnuntaita toisena.

Kun Legendsien pisteistä vähennetään kauden kaksi huonointa sijoitusta, on Tuomaala 4 pisteen kärjessä ennen Kilpiää. Myös Plosilalla on mahdollisuus mestaruuteen ollessaan 10 pistettä Tuomaalan perässä. Tuomaala varmistaa mestaruuden sijoittumalla kahden kärkeen riippumatta muiden uhkaajien sijoituksista.

Henri Tuomaala on niukassa SM-pistejohdossa. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

V1600-luokka Nuoramon komennossa

V1600-luokan aika-ajojen nopein oli Alastarolla kauden avausvoittonsa ottanut Roope Mäkelä. Lähdössä kärkeen ampaisi kuitenkin Matias Nuoramo. Klaukkalalainen ei katsellut taakseen, vaan nappasi lähdön voiton reilun kahdeksan sekunnin erolla ennen SM-pisteissä neljänneksi noussuttaespoolaista Miio Nurmista. Kolmanneksi ajoi Alavetelin Martina Backfält, joka nousi luokan epävirallisissa luokan SM-pisteissä toiseksi ennen kolmanneksi pisteissä tipahtanutta Kokkolan Oskar Dahlbackaa, joka sijoittui lähdössä lopulta viidenneksi.

Matias Nuoramo hallitsi V1600-luokan avauslähtöä. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

Virtanen ja Black Rose TCR:n nopein

TCR & TGT -lähdön nopein oli Janakkalan Jarkko Tähtinen V8 Thunder -luokan Ford Mustangillaan. Yhteensä neljästä TCR-luokan kilpa-autosta nopein oli Orimattilan UA:ta edustava Toni Virtanen Black Rose Racingin VW Golf GTI:llään ennen Mika Mäkistä ja toista Volkswagenia. Kolmanneksi nopein TCR-kuljettaja oli Emil Westman.

Jarkko Tähtinen voitti TCR & TGT -lähdön Mustangillaan. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.
Toni Virtanen oli nopein TCR-luokan auto. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

Kytösen paalu vaihtui keskeytykseen

V8 Thunder-luokassa debyytissään huimasti paalulle täräytti Kaj Erik Kytönen ennen SM-pistekärkeä Emil Westmania. Westmanin Camaro kuitenkin irtautui lähtöruudusta parhaiten Kytösen jäätyä pussiin, ja lähtö käynnistyikin Kokkolalaisen komennossa. Kytösen huima debyyttipaalu sai kuitenkin murheellisen lopun lahtelaisen ollessa osallisena viiden auton kolarissa radan avausmutkassa. Uusintalähdössä Rantsilan Milla Mäkelä haastoi Westmania avausmutkaan, mutta kokkolalainen ei taipunut, vaan ajoi lähdön voittoon 7,4 sekunnin erolla lähimpään uhkaajaansa Jyväskylän Jonne Rautjärveen. Mäkelän kisa päättyi kuudennella kierroksella ohjausvikaan, ja Tampereen Petri Ortju nappasi viimeisen podium-sijan.

Emil Westman jatkoi voittoputkeaan Ahvenistolla. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.
Kaj Erik Kytönen väläytti vauhtiaan aika-ajoissa, mutta debyyttikilpailu päättyi kolmannella kierroksella kolarisumaan. Kuva: Juho Koski

Siekkinen jälleen voittamaton BMW Xtremessä

BMW Xtreme Racessa Juho Siekkisen valtakausi sai jatkoa, kun seinäjokelainen ajoi BMW:sä paalupaikalle ennen Uudenkaupungin Kari Haavistoa. Lähdössä Siekkinen oli piirun verran ripeämpi ensimmäisen mutkan jarrutukseen jättäen Haaviston toiseksi ennen taisteluparia Holappa – Welin. Siekkinen kontrolloi lähtöä ottaen voiton lopulta 2,5 sekunnin erolla ennen Haavistoa ja kolmanneksi ajanutta Atte Holappaa.Yleisölle vapaa tapahtuma jatkuu vielä sunnuntaina 17.9. Legendsien mestaruus ratkaistaan sunnuntaiaamuna kello 9:50 alkaen. Lisäksi jaossa ovat ainakin V1600-luokan loput mitalit.

Juho Siekkisen mestaruusjuna jatkaa matkaansa. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

Copart FRC Ahveniston tulokset – lauantai

V1600 – lähtö 1

 1. Matias Nuoramo              13 kierrosta        Toyota Auris
 2. Miio Nurminen                  +8,656                  Toyota Auris
 3. Martina Backfält              +9,084                  Mini One
 4. Niko Kalliokoski                 +11,126                Kia Ceed
 5. Oskar Dahlbacka              +11,558                Mini One

Legends SM – lähtö 1

 1. Leevi Lintukanto               6 kierrosta
 2. Tuomas Plosila                  +0,265
 3. Toni Lähteenmäki             +0,514
 4. Sami Talvitie                      +0,697
 5. Marko Kilpiä                      +2,005

Legends SM – lähtö 2

 1. Henri Tuomaala                10 kierrosta
 2. Tuomas Plosila                  +6,096
 3. Marko Kilpiä                      +7,823
 4. Jani Vilen                            +8,270
 5. Leevi Lintukanto               +9,914

TCR & TGT – lähtö 1

 1. Jarkko Tähtinen                 16 kierrosta        Ford Mustang
 2. Toni Virtanen                     +7,576                  Volkswagen Golf GTI TCR
 3. Mika Mäkinen                   +7,841                  Volkswagen Golf GTI TCR
 4. Emil Westman                   +25,530                Seat Cupra TCR
 5. Saku Salonen                     +55,235                BMW 140i

V8 Thunder – lähtö 1

 1. Emil Westman                   11 kierrosta        Chevrolet Camaro
 2. Jonne Rautjärvi                 +7,491                  Chevrolet Camaro
 3. Petri Ortju                          +17,663                Mercedes-Benz C63 AMG
 4. Miko Kiminki                      +22,675                Chevrolet Camaro
 5. Jarkko Tähtinen                 +38,659                Ford Mustang

BMW Xtreme – lähtö 1

 1. Juho Siekkinen                  10 kierrosta
 2. Kari Haavisto                     +2,518
 3. Atte Holappa                     +4,174
 4. Jake Welin                          +7,064
 5. Timo Grönthal                   +11,481

Epäviralliset SM-pisteet lauantain jälkeen:

V1600

 1. Simo Rauhala                    386
 2. Martina Backfält              327
 3. Oskar Dahlbacka              324
 4. Miio Nurminen                 311
 5. Aapo Skaffari                     306

Legends SM (pisteistä vähennetty 2 huonointa sijoitusta)

 1. Henri Tuomaala                1038
 2. Marko Kilpiä                      1034
 3. Tuomas Plosila                  1028
 4. Leevi Lintukanto               916
 5. Arto Ojaranta                    916

V8 Thunder

 1. Emil Westman   175
 2. Jonne Rautjärvi 140
 3. Miko Kiminki       82
 4. Petri Ortju           80
 5. Milla Mäkelä      77

BMW Xtreme Race

 1. Juho Siekkinen                                 240
 2. Kari Haavisto                                    188
 3. Antti Sormunen                               174
 4. Markus & Timo Grönthal               112
 5. Tomi & Roope Sundström             106
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close