Etelänaapureilla kylässä – valokeilassa Estonian GP

Estonian GP on perinteikäs kilpailu, sillä ensimmäinen Estonian Grand Prixin nimeä kantanut kilpailu järjestettiin jo 90 vuotta sitten. Nykyisellä konseptillaan Estonian GP järjestettiin ensi kerran vuonna 2014, ja suomalaiskuljettajat sekä suomalaiset luokat ovat olleet vieraina useasti. Kilpailu järjestetään Porsche Ringillä, joka sijaitsee historiallisen Pärnun kaupungin lähiympäristössä. Kaupunkina Pärnu tunnetaan historiastaan sekä luonnostaan, erityisesti maailmankuuluista hiekkarannoistaan tarjoten uniikin puitteet Viron toiseksi suurimmalle moottoriurheilutapahtumalle.

Tämän vuoden kilpailuun odotetaan noin 150 osanottajaa kaksi- ja nelipyöräisten luokissa. Kilpailut ajetaan osakilpailuina Suomen, Baltian, sekä Pohjois-Euroopan alueen (NEZ, Northern European Zone) tason arvosarjoissa. Finnish Racing Championship sekä Rata SM kutsuttiin kummatkin vierailemaan Estonian GP:seen osana sarjoja. Suomalaisen rata-autoilun kuninkuussarja, TCR Finland, on myös mukana ajamassa kauden neljännen osakilpailunsa Porsche Ringin modernilla radalla.

Estonian GP:n promoottori Martin Miilberg.

-Tämän vuoden Estonian Grand Prix on näyttämönä Suomen, Viron ja NEZ-osakilpailuille. Tavoitteenamme on tarjota mahdollisimman korkealaatuiset puitteet kilpailijoillemme, ja odotamme yli 150:ä osallistujaa jakautuen moottoripyörien ja autojen kesken. Odotamme myös paljon katsojia radalle tapahtuman ollessa suunnattu koko perheelle, ja rata-alueella on paljon nähtävää ja koettavaa, kertoo Estonian GP:n promoottori Martin Miilnerg.

Suomen mestaruussarjat olivat viimeksi sarjana mukana Estonian GP:ssä ennen pandemiaa vuonna 2019. FRC:n ja Rata SM -sarjojen läsnäolo lähtöruudukossa Baltian toiseksi suurimmassa autourheilutapahtumassa, heti WRC Estonian jälkeen, on otettu positiivisesti vastaan järjestäjien taholla. Luokkien monipuolisuus on myös huomioitu positiivisesti toisella puolella Suomenlahtea.

BMW Xtreme-luokan lähtö Estonian GP:ssä 2019. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

-On ilo nähdä Suomen ratasarjat taas Estonian GP:ssä, erityisesti sen jälkeen, mitä Euroopassa ja maailmalla on tapahtunut viime vuosina. Odotamme innolla, mitä TCR Finlandilla on tarjottavaa kilpailijoillemme sekä tietysti katsojille. Virolaiset fanit ovat ottaneet suomalaiset kuljettajat vastaan erittäin hyvin, ja mitä isommat ruudukot, sitä enemmän radalla tapahtuu. Legendsit ovat toinen kestosuosikki autojen suuren määrän takia, Miilberg sanoo.

Nykyisen Estonian GP:n historia ulottuu vuoteen 2014 asti. Ensimmäisenä vuonna viivalla oli kuusi luokkaa. Avauskilpailun jälkeen tapahtuma on kasvanut kulmakiveksi Baltian rata-autoilussa sekä yhdeksi suurimmista autourheilutapahtumista alueella.

Eesti Autospordi Liiton puheenjohtaja Toivo Asmer.

-Aloitimme kuudella luokalla vuonna 2014. Tällöin suomalaiskuljettajia kilpaili Camaro Cup / V8 Thundereissa, Formula Openissa sekä BMW 325 Cup -luokissa. Ensimmäinen Estonian GP varmisti konseptimme toimivuuden, ja tämän jälkeiset kilpailut osoittivat, että pitkäaikainen yhteistyö maiden välillä on mahdollista. Osana Estonian GP:tä on ajettu arvosarjoja niin kansallisella kuin alueellisella tasolla, ja vaikean pandemia-ajan jälkeen voin todeta, että olemme luoneet vahvan yhteistyön jälleen kaudelle 2023. Toivomme jatkavamme hyvää yhteistyötä myös tulevaisuudessa, kertoo Viron autourheiluliiton Eesti Autospordi Liidin puheenjohtaja Toivo Asmer.

Johtavana rata-autoilutapahtumana Baltiassa, Estonian GP houkuttelee lähtöviivalle myös vierailevia kuljettajia lähialueilta. Yhdeksällä luokalla autoissa sekä kolmella moottorpyörien puolella, kolmipäiväinen tapahtuma tarjoaa yleisölle koko ajan tiukkaa kilvanajoa modernilla radalla.

V1600 -luokan lähtö Estonian GP:ssä 2019. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

-Aloitimme noin 95 kilpailijalla, ja tapahtuma on siitä lähtien kasvanut noin 150 kilpailijan tapahtumaksi. Baltian maista ja Suomesta tulevien kilpailijoiden lisäksi odotamme vierailevia kuljettajia muun muassa Saksasta, Ruotsista, Tanskasta ja Puolasta, Asmer sanoo.

Estonian GP ajetaan 11.-13. elokuuta Pärnun Porsche Ringillä. Suomesta paikan päällä ovat FRC:n luokat TCR Finland, Legends sekä V1600. Rata SM -sarjaa edustavat BMW Xtreme, V8 Thunder sekä Formula Open Finland.

Estonian GP:n verkkosivuille pääset täältä.

Kuvia vuoden 2019 Estonian GP:stä.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close