Rata SM 2023 – Mitä uusi kausi tuo tullessaan?  

Rata SM –sarja tekee paluun kaudelle 2023 uudistetulla formaatilla. V8 Thunder-, BMW Xtreme- ja Formula Open –luokilla ajettava sarja käynnistyy 10.-11.6. Botniaringillä ja kausi sisältää yhteensä viisi osakilpailua. Alkavan vuoden kunniaksi on aika ottaa katsaus Rata SM –luokkien kuulumisiin ja odotuksiin kaudelle 2023.  

V8 Thunder 

Thunderit tunnetaan ärjyvistä, vapaasti hengittävistä V8-moottoreistaan sekä tiukasta kilvanajosta. Mitä uutta luokkaan on luvassa kaudelle 2023?  

-Meillä on muutamia projekteja käynnissä talven aikana. Yritämme saada Pohjois-Euroopan mestaruussarjaa eli niin sanottua NEZ-sarjaa pystyyn. Tällöin Pärnussa ajettava Estonian GP-viikonloppu ja yksi Suomen kilpailuviikonloppu yhdessä Ruotsissa kilpailtavan osakilpailun kanssa muodostaisivat kyseisen sarjan. Ruotsissa V8 Thunder –autoja on noin 25 kappaletta, joten yhteisen sarjan osakilpailuihin saisimme mahdollisesti jopa 40 autoa viivalle, kertoo V8 Thunder –luokan viime kauden SM-hopeamitalisti Milla Mäkelä.  

Milla Mäkinen V8 Thundereiden finaaliosakilpailun johdossa Ahvenistolla. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

Kiinnostus V8 Thunder –autoja kohtaan on ollut kasvussa edellisinä vuosina. Tulevalle kaudelle Mäkelä odottaakin uusia kuljettajia SM-sarjaan. Myös uusittu Rata SM –konsepti herättää Mäkelässä kiinnostusta.  

-Mielenkiintoista nähdä, miten uusi Rata SM –konsepti lähtee käyntiin ja miten se näkyy meille kuljettajille. V8:en osalta ollaan nähty kiinnostuksen kasvua muutaman viime kauden aikana. Meillä on kalustoa sekä innokkaita kuljettajia. Radalla on aina ollut tiukkaa vääntöä ja kilpailut ovat olleet hyviä, ja meillä on potentiaalia saada jopa 15 autoa ensi kaudeksi ajamaan sarjan osakilpailuita. Odotan positiivisella mielellä, että saisimme uusia kuskeja kilpailuihin, Mäkelä hehkuttaa.  

V8 Thunder –sarjalla on monta hiiltä tulessa myös muilla osa-alueilla. Yhtenä isompana projektina on ympäristöystävällisyyteen tähtäävä projekti.  

-Kehitämme tiimini kanssa projektia liittyen autourheilun päästöihin. Tiedotamme tästä tarkemmin projektin lanseerauksen yhteydessä, Mäkelä valottaa.  

V8 Thunder näyttää ja kuulostaa hyvältä. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

V8 Thunder Finlandin omat verkkosivut löytyvät täältä.

BMW Xtreme 

Suomen radoilta jo useammalta vuodelta tutut BMW Xtreme –luokan autot ajavat Rata SM:n yhteydessä myös ensi kaudella. Vuodesta 2007 ajettu luokka aloittaakin tulevana vuonna peräti 17. Kautensa.  

-Jatkamme tulevana kautena samalla konseptilla kuin millä ollaan menty jo vuodesta 2007. Autoja on runsaasti, jopa 20 autoon, joten toivomme kiinnostusta luokkaa kohtaan, sanooKari Grönthal.  

BMW Xtreme luokkana soveltuu myös nuorille kuljettajille. Sarjan ajaminen on nuorelle kuljettajalle oiva vaihtoehto esimerkiksi V1600 –sarjan autoille. Myös Grönthal toivoo nuoria kuljettajia lähtöviivalle tulevana kautena.  

BMW Xtreme .luokan autoja valmistautumassa lähtöön Seinäjoen Vauhtiajoilla. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

-Meillä pääsee Bemaria ajamaan jo sinä vuonna, kun täyttää 15 vuotta. Toivomme ehdottomasti nuoria kuljettajia mukaan sarjaan, se loisi jatkumoa meillekin. Mikäli nuori, uraansa aloitteleva rata-autoilija haluaa hypätä Xtremen puikkoihin aloittelemaan uraa rata-autoilun puolella, niin minuun päin voi olla yhteydessä, Grönthal rohkaisee.

Grönthalin yhteystiedot löytyvät BMW Xtremen verkkosivuilta.

Formula Open

Kolmantena Rata SM -sarjan luokkana on formulaluokka Formula Open Finland. Luokka on avoin vuosien 2002 – 2015 Formula 3 -autoille, Formula 4 -autoille, Formula Fordeille sekä Formula Renaulteille. Tulevalle kaudelle Formula Openiin odotetaan sekä Formula 3 että Formula 4 -luokkien autoja.

-Meillä suunnitelmat ovat vielä auki ensi kauden suhteen. Arviolta Formula nelosia olisi tulossa neljästä kuuteen autoa, ja Formula kolmosia kolmesta viiteen. Meillä on tänä vuonna HMH Racingillä neljä autoa, joista kahteen kuljettajia ei ole vielä lyöty lukkoon. Tiedotamme kuljettajavalinnoistamme lähempänä kauden alkua, kertoo suomalaisen formulaspesialisti HMH Racingin tallipäällikkö Heikki Hirsimäki.

Kotimaisista formulaluokista on ponnistanut maailmalle useita tunnettuja suomalaisnimiä, kuten Jesse Krohn, Antti Buri sekä Konsta Lappalainen.

Formula Open -kauden päätösosakilpailu Ahvenistolla 3.9. Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK.

Rata SM -kalenteri vuonna 2023

10-11.6.2023      Botniaring                Rata SM + Endurance CUP
Luokat: BMW Xtreme, V8 Thunder, Formula Open Finland, Legends harraste, Endurance CUP

8-9.7.2023         Kemora                     Rata SM + Endurance CUP
Luokat: V1600, BMW Xtreme Race, V8 Thunder, Formula Open Finland, Endurance CUP 

11-13.8.2023      Pärnu, Viro               FRC + Rata SM
Luokat: TCR Finland SM, Legends, V1600, BMW Xtreme Race, V8 Thunder, Formula Open Finland

16-17.9.2023      Ahvenisto                 FRC + Rata SM
Luokat: TCR Finland SM, Legends, Legends harraste, V1600, BMW Xtreme Race, V8 Thunder, Formula Open Finland

29.9-1.10.2023   Alastaro (long)         Rata SM + Endurance CUP
Luokat: BMW Xtreme Race, V8 Thunder, Formula Open Finland, Endurance CUP

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close